Je bekijkt nu From vegetarian to vegan

From vegetarian to vegan

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Lifestyle

Na 29 jaar vegetarier te zijn geweest, was ik er nu echt klaar voor om de overstap te maken naar een vegan lifestyle. In het verleden heb ik pogingen gewaagd, maar het lukte niet.

Januari 2022 stond in het teken van Veganuary. Daar schreef ik een artikel over. Ik heb het toen niet vol kunnen houden, maar ik wou wel doorpakken.

Sinds halverwege februari eet en drink ik plantaardig. Nu is de stap van vegetariër naar veganist wel klein, maar het is nog steeds een behoorlijke uitdaging. 

plantaardige sushi

Waarom is het een uitdaging?

Bij mij is het in stappen gegaan. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met het drinken van zuivel. Dat ging goed. Ik vind amandel- en hazelnootmelk erg lekker. Tegenwoordig zijn er zoveel plantaardige drankjes. Yoghurt en boter heb ik twee jaar geleden vervangen voor plantaardige varianten. 

De grote uitdaging was kaas, chocola, koekjes, cake en taart. Ik vind het allemaal te lekker. Nu ben ik ongeveer drie maanden verder en heb alternatieven ontdekt. Het gaat me nu makkelijker af dan in het begin.

Het is wel bizar om erachter te komen in hoeveel producten kippeneiwit of zuivel in verwerkt zit. Ook in vegetarische producten zit vaak kippeneiwit in verwerkt. 

Rozey Delft vegan
Alle you can eat vegan en vegetarisch eten bij Rozey in Delft.

Wat is een veganistische levensstijl?

Veganisten eten volledig plantaardig. In een veganistisch dieet komen geen dierlijke producten in voor. Geen vlees, vis, gevogelte, ei, zuivel, honing en gelatine. Ze dragen geen leer of wol. Ik ga heel eerlijk zijn, zover ben ik (nog) niet.

Waarom heb ik deze stap gemaakt?

De reden dat ik vegetariër werd op mijn twaalfde is dat ik het zielig vond voor de dieren. De afgelopen jaren heb ik me meer verdiept in de vee industrie. Ik heb documentaires gekeken en kwam tot 1 conclusie. We hoeven ons niet te voeden met dierlijke producten. Lang geleden moest de mens overleven en werd er gejaagd op wilde dieren. Maar we hebben het niet nodig. 

 

Homemade vegan pokebowl
homemade vegan pokebowl
Vegan sushi
homemade vegan sushi

De vee- en zuivelindustrie

We weten het allemaal, dat de vee-industrie een impact heeft op klimaatveranderingen en slecht is voor het milieu. Het is alles behalve duurzaam en niet te vergeten het dierenleed. Dieren die zo slecht worden behandeld om uiteindelijk op jouw bordje te belanden. Ik vraag me regelmatig af of mensen wel beseffen wat ze eten. Na het zien van een aantal documentaires, waaronder Cowspiracy (te vinden op Netflix) heb ik een afkeer gekregen op de hele vee- en zuivelindustrie. Ik ben altijd dol geweest op kaas, maar het hoeft voor mij niet meer. Ik wil de hele zuivelindustrie niet meer supporten. Het klopt niet en het is niet oke. 

Koemelk is voor het kalfje en niet voor de mens. Ondertussen krijgen kalfjes kunstmelk, want de echte moedermelk wordt verkocht voor menselijke consumptie. Mensen hebben calcium en eiwitten nodig. Maar dat kunnen we prima uit plantaardige bronnen halen.

Ken je deze slogans nog?

 • melk moet
 • melk is goed voor elk
 • melk de witte motor

Vanaf de jaren 30 werd melk gepromoot omdat er een melkoverschot was. Volwassenen blijven melk drinken omdat het hun ook is aangeleerd dat het zo goed is voor de gezondheid. De zuivelindustrie wilt ons laten geloven dat melk goed voor ons is. Maar er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat melk risico op botontkalking verhoogt en dus ook meer botbreuken.

Het draait alleen maar om geld. Boeren willen geld verdienen en verkopen melk en dat melk wordt verwerkt in zoveel verschillende soorten voedsel. Wat naar mijn mening grote onzin is. Terwijl ik schrijf heb ik een vegan Tiramisu gegeten waar geen zuivel aan te pas is gekomen en wat heerlijk gesmaakt heeft. Ik ben dan ook blij dat er anno 2022 genoeg alternatieven zijn en het wordt alleen maar meer en meer. Steeds meer mensen worden bewust van wat ze eten en kiezen voor een plantaardige levensstijl. Ik geloof erin dat de vee- en zuivelindustrie ooit keihard geraakt gaan worden. 

 

vegan tiramisu

Zet ik je aan het denken?

Ik haal niemand over om ook over te gaan naar een veganistische dieet. Het minderen van vlees/vis zou al heel veel verschil maken op het milieu. Mijn kinderen eten wat zij lekker vinden en ze mogen zelf een keuze maken. Al hoop ik wel dat ze ooit dezelfde keuze als ik gaan maken.

Misschien heb ik je wel aan het denken gezet en wil je hier meer over weten of ben je nieuwsgierig geworden.

Daarom zet ik een aantal documentaires voor je op een rijtje:

 • Cowspiracy (Netflix)
 • What the Health (Netflix)
 • Forks of Knives
 • The Game Changers (Netflix) 
 • Meat The Truth (NL productie) klik hier voor de link.
 • Seaspiracy (Netflix)

Confession

In een zwak moment (ergens in maart) gedurende mijn menstruatie verlangde ik zo erg naar chocolade, dat ik een melkchocolade paasei had gegeten. Ik had er direct spijt van en heb daarna vegan Magnum ijsjes ingeslagen om mijn period door te komen.  Sindsdien heb ik het netjes volgehouden en eet en drink ik met heel veel plezier veganistisch. 

Till next time.

Liefs, Reena

Dit bericht heeft 3 reacties

Reacties zijn gesloten.