Je bekijkt nu Veganuary

Veganuary

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Food

De maand januari staat bekend om Dry January. De uitdaging is om een maand alcoholvrij te zijn.

Sinds 2014 is er ook een andere challenge voor januari, namelijk Veganuary; een maand lang plantaardig eten. Vegan food wordt steeds populairder en er zijn ook veel meer producten op de markt dan een paar jaar geleden.

Ik ben sinds mijn 12de vegetarier en heb vaker pogingen gedaan om over te gaan naar vegan. Melk, boter en yoghurt heb ik jaren geleden al vervangen voor plantaardige alternatieven. Met taart en chocola ben ik nog niet zover om dat te vervangen. Dat vind ik heel moeilijk. Er zijn vegan alternatieven, but I’m not ready for that yet. Verder ben ik dol op kaas. Kaas op mijn boterham, tosti, geraspte kaas over de pasta, heerlijk. Ik denk niet dat ik een volledig veganistisch dieet kan volgen, maar ik ben wel goed op weg om nu ook kaas te vervangen voor een plantaardig variant.

Veganuary vegan kaas

Vegan kaas

Ik heb ooit vegan kaas geprobeerd en die vond ik echt niet lekker. Het wat te zout en het proefde vreemd. Mijn voornemen dit jaar is om kaas te vervangen voor plantaardige varianten. Ik kocht laatst de Plantaardige Goudse Plakken van Albert Heijn. Dit is een alternatief voor komijn kaas.

Een pak van 200 gram kost €2,19. 

Ingrediënten: water, kokosolie, gemodificeerd zetmeel (aardappel, tapioca), aardappelzetmeel, maltodextrine, zout, komijnzaad, natuurlijke aroma’s, zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), kleurstof (caroteen [E160a]), olijfextract, extract van paprika.
Waarvan toegevoegde suikers 0.00g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 1.78g per 100 gram

Het is op basis van 21% kokosolie en 18% gemodificeerd zetmeel.

Veganuary vegan kaas
Veganuary vegan kaas

Hoe smaakt het?

Ik moet zeggen dat ik echt verrast ben door de smaak. Het komt aardig in de buurt van kaas. Hij is niet te zout, dat vind ik een pluspunt. Het is zacht en heeft toch wel dat romige textuur van kaas. Dankzij de komijn is het smaakvoller. Ik weet niet of ik Plantaardige Goudse Plakken zonder komijn lekker zou vinden, dat zou ik eigenlijk moeten uitproberen.

Ik geef het een cijfer 8 en zal dit blijven kopen!

Veganuary vegan kaas

Gezond tussendoortje

Eet de Plantaardige Goudse Plakken op een maiswafel (AH eigen merk) en voor extra smaak voeg je tuinkers toe. Ik smeer wel boter op de wafels, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik gebruik Smeren Zonder Palmolie van het merk The Flower Farm. Ik kies hier bewust voor omdat ik een bijdrage wil leveren om ontbossing door aanleg van palmolieplantages te stoppen. The Flower Farm heeft een alternatief voor palmolie en dat is Shea Boter.

Een kuipje van 375 gram kost bij AH €2,59. Valt mee toch?

Veganuary vegan kaas
Veganuary vegan kaas

Till next time.

Liefs, Reena

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.