Je bekijkt nu Waarom ik een moestuin zo leuk vind

Waarom ik een moestuin zo leuk vind

Toen ik jong was (7 tot 11 jaar) hadden mijn ouders een volkstuin. Het was megagroot met een enorme kas. We kweekten groente en fruit. Ik vond het geweldig, vooral het moment dat ik frambozen, aardbeien en bramen kon plukken. Mijn opa hield ook van tuinieren en kwam vaak langs om ons te helpen in de tuin. Mijn opa en oma in Suriname hadden van wat ik me ervan kan herinneren een knippa boom, bananen, avocado’s en papaya’s. Ik genoot ervan en vond het zo leuk om knippa’s te plukken.

Op de basisschool gingen we wekelijks school tuinieren. Dus je kunt wel zeggen dat ik opgegroeid ben met tuinieren. Ik heb het altijd interessant gevonden, maar ik heb er eigenlijk niks mee gedaan nadat we de volkstuin niet meer hadden. 

TuinTuin

Moestuin tomaten

Hoe ik ben begonnen met de moestuin.

Mijn achtertuin is niet groot, om precies te zijn 30 vierkante meter. In 2020 heb ik de tuin een makeover gegeven en nieuwe tegels erin laten zetten. Ik hield zowel links als rechts ruimte vrij voor planten en bloemen (totaal 4 vierkante meter). Begin 2021 zaten we nog steeds in een heftige periode met lockdowns en ook de avondklok. We konden niet veel, werkten thuis en ook de scholen waren regelmatig dicht waardoor mijn kinderen thuis moesten werken. Ik vond het een zware periode. Ik zocht naar rust, mentale rust. Wat kon ik doen vanuit huis wat mij die rust zou geven en waar ik gelukkig van zou worden? Alleen yoga doen en mediteren was niet voldoende voor mij.  Toen kwam ik op het idee om een broeikas / hobbykas te kopen om te starten met mijn eigen moestuin. Ik heb er één van 143 x 143 cm en een hoogte van 195 cm. Hij heeft een kweekwerkblad met 16 metalen roosters.

Ik kocht het via bol.com, wel zo makkelijk en snel geleverd. Klik hier voor de link.

 

Moestuin

In de moestuin

Toen ik de broeikas in maart bestelde had ik er nog niks mee gedaan. Hij stond al wel klaar in de tuin. Ik begon pas in april komkommers en tomaten te zaaien. Kort daarna kreeg ik corona en was ik zo ziek dat ik de hele zomer zelf niks heb kunnen doen. Mijn vader pakte het voor mij op en voor hem is dat ook een hele leuke bezigheid. 

Dit jaar was ik wel heel actief. Ik heb nog niet veel, maar door de ervaring die ik nu opdoe kan ik volgend jaar uitbreiden naar meer verschillende soorten groenten. 

Ik heb:

 • Tajerblad (dit is een Surinaame bladgroente.
 • Chauraya / Klaroen (ook een Surinaamse bladgroente
 • Madame Jeanette pepers.
 • Oker (dit was een test van mijn vader om te proberen. Het is gelukt, dankzij de warme zomer!)
 • Aubergine
 • Tomaten
 • Komkommers
 • Pompoen
 • Mais
 • Selderij
 • Bramen
Moestuin bramen
Bramen
Jonge komkommerplant
Moestuin tomaten
Tomatenplanten
Tajerblad
Moestuin klaroen
Chauraya / Klaroen geoogst
Moestuin
Tomaten
Moestuin mais
Mais
Moestuin aubergine
Aubergine

Heb ik de rust gevonden die ik zocht?

JA! Tuinieren geeft mij zoveel plezier. Ik voel me één met de natuur. Het is zo rustgevend om te ploeteren in je eigen tuin. Ik word er blij van zodra ik zie dat de planten in bloei zijn en ik ben zo trots als ik kan oogsten. Als een blij kind pluk ik mijn oogst en loop met een big smile de keuken in. Tuinieren geeft ontspanning in mijn drukke leven.

Ik had al respect voor de natuur, maar nu nog meer. Ik ben me ervan bewust dat pesticiden niet nodig zijn. De natuur doet zelf zijn werk. Alles in mijn moestuin is biologisch! Door bloemen in de tuin te zaaien komen er bijen op af en de bijen zijn nodig  voor de bestuiving. 

Gezond eten vind ik heel belangrijk. Maar tegenwoordig wordt er zoveel bespoten dat ik me afvraag of het nog wel gezond is. Met een moestuin heb je de regie in eigen hand. Geef het voldoende liefde en aandacht dan komt het allemaal goed, zonder pesticiden.

Moestuin pompoen
Pompoen
Pompoen geoogst

Is de moestuin niet iets voor gepensioneerden?

Nee, helemaal niet. Het is zelfs de afgelopen jaren een trend geworden. Want steeds meer mensen kiezen vaker om bewust en gezond te eten. Een moestuin is ook duurzaam, leerzaak voor kinderen en geeft zoveel plezier voor jong en oud.

Ook celebrities zijn de afgelopen jaren hun eigen groenten en fruit gaan verbouwen. O.a. Doutzen Kroes, Kylie Jenner, Kim Kardashian, Oprah en Nicole Kidman delen regelmatig kiekjes van hun oogst.

Moestuin oker
Oker
Moestuin oogst
Oogst

Heb je altijd een tuin nodig voor een moestuin?

Nee, ook als je een balkon hebt, kun je starten met een kleine moestuin. Denk aan kruiden, pepers, tomaten, radijsjes, sla, wortels en nog veel meer. Het kan prima in bakken die niet veel ruimte in beslag nemen.

Er zijn ook smalle broeikassen, in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Dit is ideaal voor als je een balkon hebt.

 

Heb jij een moestuin?

Till next time.

Liefs, Reena

Dit atikel bevat affiliate.

Geef een reactie