Je bekijkt nu Geld verdienen met social media

Geld verdienen met social media

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Personal

Twee jaar geleden had ik een artikel geschreven hoe ik geld verdien met mijn blog en social media, klik hier om het artikel te lezen.

Een aantal weken geleden deelde ik op mijn Instagram story wat tips hoe je geld kan verdienen met social media en dat ik moe wordt van bedrijven die geen marketing budget hebben maar wel gratis reclame willen. Ik kreeg aardig wat reacties, opmerkingen en vragen hierover. Daarom besluit ik er een artikel over te schrijven. 

Als content maken je hobby is waar je genoegen neemt met gratis producten/diensten en je bent niet van plan om er geld mee te verdienen, dan is dit artikel niet interessant voor jou.

Maar als dit je werk is, dan moet je zeker even verder lezen. Als je gewoon nieuwsgierig bent, you’re welcome to read.

Hobby

Mijn Instagram account ben ik gestart in 2012 en het begon als hobby. Ik vond het toen leuk en nu nog steeds. In 2017 begon ik met mijn blog. Vanaf dat moment groeide ik op Instagram en kreeg ik mijn eerste opdrachten binnen.  Vaak in de vorm van een barterdeal. Een barterdeal houd in dat je iets gratis ontvangt in ruil voor een post of blog artikel. Ik vond het natuurlijk harstikke gaaf dat een merk mij benaderde voor een samenwerking en ik zei al gauw overal ja op. Maar er waren ook bedrijven die een betaalde samenwerking aanboden. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan verdiepen in social media marketing en had ik één doel; nog meer betaalde samenwerkingen scoren en van mijn hobby mijn werk van maken. Dat is gelukt. Sinds 2018 ben ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Geld verdienen met social media

Oude media

Onder oude media moet je denken aan:

 • televisie
 • radio
 • kranten

Deze traditionele media kenmerkt zich doordat ze eenrichtingsverkeer zijn. Er ontstaat geen interactie met de ontvanger.

Nieuwe media

Dit is alles wat onder social media valt.

 • Facebook
 • Instagram
 • Pinterest
 • Twitter
 • Youtube
 • Snapchat
 • LinkedIn
 • TikTok
 • Blogsites
 • E-mail

Deze vorm van media is sneller, gerichter en hebben jonge gebruikers. 

Reclame

Reclame vind je overal. Op TV, op de radio in kranten en tijdschriften. Reclame maken kost geld. Dat weten we allemaal. Een merk legt aardig wat centen neer voor een TV commercial van 30 seconden. Reclame vind je ook langs de snelweg, bijvoorbeeld op een billboard. Ook dat kost geld om een mooi plaatje te hangen van een product of dienst. Een advertentie in de krant of in een tijdschrift is ook niet gratis. Kortom, een bedrijf die wilt adverteren moet een marketing budget hebben want het kost geld.

We weten allemaal dat social media tegenwoordig wordt gebruikt om o.a. te adverteren. Dit kunnen bedrijven doen via hun eigen kanaal, maar ze kunnen ook influencers en/of bloggers inzetten voor de zichtbaarheid van hun merk. Zichtbaarheid vergroot de naamsbekendheid en kans op sales. Uiteindelijk is dat het doel van een bedrijf. Op social media kun je gerichter adverteren en bepalen wie je ermee wilt bereiken (kijken naar de doelgroep en niche van een influencer).  

Geld verdienen met social media

Social Media Marketing

Ik kijk nauwelijks tv meer en weet ook niet wat voor commercials voorbij komen tussen het RTL4 nieuws en GTST. De laatste keer dat ik een krant heb gelezen, was misschien wel 15 jaar geleden. Naar de radio luister ik ook nauwelijks want met de komst van streaming diensten bepaal ik zelf wel wat ik wil luisteren.

Nieuwe producten en diensten ontdek ik vaak via social media. Vooral de millenials kun je heel goed bereiken via de vele platforms.

Social media marketing is adverteren op social media. Makkelijker kan ik het niet omschrijven. Een bedrijf kan dit uit besteden aan een PR bureau of mediabureau. Zij krijgen een marketing budget en daar kunnen ze mee aan de slag om een campagne op te stellen. 

Toch zijn er nog steeds bedrijven die zeggen geen marketing budget te hebben. Als je een small business runt en net gestart bent, snap ik dat wel. Maar een bedrijf dat megabekend is en waar we van weten dat zij dikke omzet maken per jaar, snap ik het niet. 

Durf te vragen

Ik word regelmatig benaderd door bedrijven die graag willen samenwerken met mij. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Dat betekent dat ze mijn content mooi vinden, dat ze een match zien en zij mij hebben weten te vinden tussen al die duizenden influencers. Waar ik me de afgelopen jaren aan erger is dat velen niet met een goed voorstel komen maar wel eisen hebben. Bijvoorbeeld:

We willen dolgraag met jou samenwerken omdat we vinden dat je een perfecte match bent. We vragen je het volgende: 

 • twee stories, waarvan 1 unboxing.
 • 1 Instagram post
 • verplichte hashtags
 • verplichte tags
 • liefst nog een reel of video

In ruil daarvoor krijg je 2 producten van ons opgestuurd die je mag houden. 

Dit klinkt geweldig als je het gewoon voor de fun doet. Maar voor een ieder voor wie het wel serieus business is, is dit natuurlijk onzin. Ik kan mijn hypotheek niet betalen met een paar shampoo’s of anti-aging crèmes. Het kost tijd en energie om foto’s te schieten, te editen, te schrijven en engagement te creëren. 

Dus reageer ik met het volgende:

Hi ….

Wat fijn dat je mij benaderd en graag wilt samenwerken met mij. Ik heb gekeken naar het product en ik ben er wel nieuwsgier naar geworden. Het is iets dat bij mij past maar ook zeker interessant is voor mijn doelgroep.

Ik hanteer de volgende tarieven voor het adverteren via social media:

 • €……

Wat krijg je ervoor terug?

 • 2 Instagram stories met een swipe up naar jouw website.
 • 1 Instagram post

Ik wil je ook een uitgebreider pakket aanbieden. Dit kost €…..

 • 2 Instagram stories
 • 1 Instagram post
 • 1 blog artikel 
 • blog artikel wordt gedeeld op mijn Facebook pagina en LinkedIn.
 • Blog link staat minimaal 1 week in mijn Instagram bio.
 • Ik geeft jou toestemming om 12 maanden rechtenvrij mijn foto’s te gebruiken voor jullie eigen pagina, website en/of social media.

Het is mij heel vaak gelukt om uiteindelijk betaald te krijgen. Echter zijn er ook bedrijven die blijven bij hun eerste aanbod. 

Geld verdienen met social media

Barterdeal

Soms ga ik alsnog een barterdeal aan als het iets is wat ik echt leuk vind. Ik let dan wel op wat de waarde van het product is. Zo heb ik een elektrische tandenborstel t.w.v. €299,00 als barterdeal gekregen in ruil voor een post. Ik slaap ook op een geweldig matras t.w.v. €1000,00 + een kleine vergoeding. 

Ook wil ik nog wel een barterdeal aangaan voor small business. Maar dan moet het ook echt bij mij passen en moet ik het leuk vinden. Een kleine ondernemer gun ik het om te groeien. 

Ik ontvang regelmatig perspakketkes om producten te testen. Als ik heel enthousiast en supertevreden ben, dan wil ik het ook nog wel eens delen op mijn blog of Instagram.

Nano en micro influencers

Er zijn nano (tot 5000 volgers) en micro influencers (5000 tot 25000 volgers) die denken dat zij geen betaalde samenwerking kunnen krijgen. Dat is niet waar. Vaak heeft deze groep juist een hogere engagement en zijn aantrekkelijk voor bedrijven om mee samen te werken. Laat je dus zeker niet gek maken met free stuff. 

Tarieven

Je eigen tarief bepalen is wel lastig. Wees wel reëel. Zorg ervoor dat je bereik en engagement op orde is want dat bepaalt ook jouw tarief.

Een bedrijf kan ook zelf direct met een aanbod komen. Als ik me erin kan vinden dan hebben we een deal en anders probeer ik te onderhandelen.

Mijn hoogst betaalde campagne was €750,00 voor 1 post en 2 stories. Ja, dat is een mooi bedrag voor een micro-influencer als ik. Maar ik heb ook campagnes gedaan waar ik minder verdiende, vaak wel tussen de €300,00 en €600,00 per post + stories of een blog artikel. 

Ik ben ook een keer op persreis geweest. Twee overnachtingen, alles all-inclusive met excursies en ik mocht iemand meenemen. Daarnaast werd ik er ook voor betaald. 

Ook word ik wel eens benaderd om aanwezig te zijn op events. Dat is gezellig en je kan netwerken. Geld verdienen om je gezicht te laten zien en wat stories te posten is hartstikke leuk. Je gaat ook nog eens weg met een goed gevulde goodiebag. Hoe cool is dat?

Als een merk vraagt om je foto te reposten op hun kanaal, kan je er ook wat voor vragen. Soms staan ze ervoor open, soms niet. 

 

Ervaringen

Het gaat er niet altijd eerlijk aan toe in het influencer wereldje. 

Ik heb meegemaakt dat bedrijven mij benaderen voor een campagne maar alleen een barterdeal aanboden en zeiden geen budget te hebben voor een betaalde samenwerking. Vervolgens zie ik andere influencers die dezelfde campagne doen en er wel voor betaald kregen. Ja, dat is echt klote. Ik heb sommige daar ook op aangesproken en guess what, ze negeren je, geen reactie, niks. 

Er zijn grote merken, internationale merken, die zeggen geen budget te hebben. Maar vervolgens zie ik dat er bekende personen zijn die wel betaalde campagnes doen. Weet je wat ik dan denk? Zet liever 20 of 30 nano/micro influencers in i.p.v. twee BN’ers. Zo pakken ze meer bereik en zichtbaarheid. 

Ik heb vaak genoeg gepitched op campagnes voor Nederlandse merken. Maar werd keer op keer afgewezen. Als ik dan kijk op hun account/website zie ik geen diversiteit. Dat zegt voor mij dan ook genoeg waarom ze liever met een ander samenwerken dan met mij. Helaas is het zo, dat ook in dit wereldje er wordt gekeken naar je huidskleur.

 

 

 

Zolang velen ja blijven zeggen voor gratis producten houden we dit in stand en zal het alleen maar moeilijker worden om betaald te worden voor campagnes. Dus weet wat je waard bent. Onthoud één ding: ADVERTISEMENT KOST GELD. Vraag er ook gewoon om. Want bedrijven weten dat ook echt. Maar zolang je er zelf niet over begint, zullen zij er al helemaal niet over beginnen.

Blijf vooral dicht bij jezelf en heb plezier in het maken van content. 

Wil je een keer sparren met mij of heb je advies nodig, dan kan je mailen naar info@reenajagram.com.

Liefs, Reena