Je bekijkt nu ZIT IK AL IN DE VERVROEGDE OVERGANG?

ZIT IK AL IN DE VERVROEGDE OVERGANG?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Personal

Het is april, mijn birthday month! Over een paar weken mag ik 40 kaarsjes uitblazen. Dat ik ouder word is misschien niet direct te zien, maar ik voel het wel. Er zijn nog geen zichtbare rimpels en mijn huid straalt nog steeds als dat van een twintiger hahahaha. Toch zit ik een tijdje ergens mee en het is een onderwerp wat niet bespreekbaar wordt gemaakt. Althans, niet binnen mijn leeftijdsgroep.

Ik heb me vorig jaar afgevraagd of ik in de vervroegde overgang zit. Mijn huisarts zei dat ik me geen zorgen moest maken en dat dat niet aan de orde is.

Symptomen

Ik moest me dus nergens druk om maken, maar ik krijg steeds meer symptomen erbij.

  • Opvliegers: ik heb hier al een paar jaar last van. Vooral in de ochtend en avond krijg ik warmteaanvallen, ongeacht in welk seizoen we zitten.
  • Maandelijkse periode: deze worden steeds heftiger. Ik heb in mijn puberteit er wel last van gehad, maar niet zo erg als dat ik het nu heb. De eerste twee dagen heb ik kramp, wat aanvoelt of ik ontsluitingsweeen krijg. Ik heb dan zo een pijn, dat ik amper kan lopen. Het komt en het gaat. 
  • Migraine; hier heb ik vooral last van gedurende mijn maandelijkse periode. Dit houd ook ongeveer twee dagen aan. Sinds een paar maanden gebruik ik daar CBD olie voor (op doktersrecept) en dat werkt zo goed!
  • Haarverlies; omdat ik een vegetariër ben, slik ik vitamine B12. Ook neem ik een multivitamine in en zo zorg ik dat ik extra’s binnen krijg. Ik let op mijn voeding en eet en drink gezond. Toch heb nu ik een paar maanden haarverlies. Mijn haar is heel dun geworden en ik kan er echt om janken. I don’t know what to do!
  • Stemmingswisselingen: ik ben snel prikkelbaar, kan ineens uit het niets huilen en heb weleens een kort lontje of soms helemaal geen lont en ontplof dan direct. Helaas komt het ook wel eens voor dat ik fel reageer naar mijn kinderen toe. Dat is echt niet leuk. 
  • Hartkloppingen: Ik slaap goed en pak echt mijn 7 a 8 uur slaap. Ik heb dat nodig en zorg er dan ook voor dat ik op tijd naar bed ga. Echter heb ik vaker van die momenten dat mijn hart sneller klopt en lijkt alsof het een hartslag overslaat. Dan maak ik me zorgen, maar mijn huisarts ziet het als iets onschuldigs.
  • Vergeetachtig:  Ik ben blij dat mijn kinderen mij regelmatig reminders geven, want ik vergeet zoveel. Dat kan van alles zijn. Ik vind het ook wel eng en ben soms bang dat dit misschien een vorm is van dementie (dit komt ook bij jonge mensen voor).
  • Vermoeidheid: Twee kinderen (single mom), een job bij een werkgever en als ZZP’er kunnen hier ook de oorzaak van zijn. Toch heb ik soms van die momenten dat ik me afvraag of die vermoeidheid niet iets anders is. Zelfs op dagen dat ik het rustig aan doe, goed geslapen heb, voel me ik moe en futloos.

Vervroegde overgang

Nog andere symptomen?

Nee, ik heb verder geen andere symptomen. Toch ik ga nog een keer langs bij mijn huisarts om bovenstaande symptomen te bespreken aangezien het lijstje langer is geworden. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, trek dan direct aan de bel.

Zit jij al in de overgang en op welke leeftijd begon het bij jou?

Ik ben wel benieuwd.

Till next time.

Liefs, Reena