Je bekijkt nu Leesachterstand doordat ik stopte met voorlezen

Leesachterstand doordat ik stopte met voorlezen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Personal
  • Bericht reacties:0 Reacties

Mijn beide kinderen gingen maar al te graag naar de bibliotheek. Ik las voor toen ze een half jaar oud waren. Ze kregen beiden een bibliotheek pas toen ze twee waren en ik ging dan ook om de drie weken naar de bibliotheek en dan zochten we samen boekjes uit. Elke avond voor het slapen gaan las ik voor uit een boekje dat zij hadden uitgekozen.

Gianna is nu negen jaar oud. In het schoojaar 2019/2020 zat ze in groep 3 en begon het leren lezen. Dat stimuleerde ik ook. We gingen er samen voor zitten en ik las niet alleen voor, maar liet haar ook woordjes zelf op te lezen. Ik ben van mening dat het heel goed is om lezen te stimuleren en er elke dag aandacht aan te besteden. Voorlezen voor het slapengaan zorgt voor structuur en hoort bij het bedritueel. Ze genoot ervan en vond lezen echt leuk.

2020 – corona

Ze zat nog maar een half jaar in groep 3 toen de wereld op zijn kop stond door het begin van de pandemie. Behalve dat ik moest thuiswerken, moesten de kinderen dat ook. Ik wist niet waar ik het zoeken moest en in 1 klap was er geen structuur meer in ons leven. Na een dag werken en tegelijkertijd juf en mama zijn, was ik gesloopt aan het eind van de dag. Ik had geen puf meer over om voor te lezen en was al blij als ik Gianna op bed kon leggen en ik daarna op de bank kon neerploffen. Dat voorlezen komt de volgende dag wel, dacht ik. Nou, ik kan je vertellen dat dat dus niet meer gebeurde. 

De bibliotheken waren ook dicht vanwege de lockdowns en daar kwamen we dus ook niet meer. Ik had thuis nog wel stapels boeken liggen die Gianna zelf kon lezen, maar dat deed ze ook niet meer uit haar zelf en ik stimuleerde het niet meer doordat ik alleen maar moe was. 

Groep 4 en 5

Ze ging over naar groep 4 en 5 en tijdens de ouderavonden hoorde ik dat ze op begrijpend lezen achter liep. Ik moest het lezen stimuleren thuis en daar elke dag aandacht aan besteden. Met deze info ging ik naar huis en nam ik voor het weer op te pakken. Maar toen ik in mei 2021 zelf corona kreeg en daar zeker een half jaar voor moest herstellen is er van het lezen niks van gekomen.

Doordat Gianna niet meer werd gestimuleerd door mij en ook niet meer werd voorgelezen had ze zelf geen interesse meer in boekjes. Ze speelde liever met Lego en gamen op de Nintendo Switch. Lezen was thuis verleden tijd.

Haar eindrapport in groep 5 liet wederom zien dat ze achterliep op begrijpend en technisch lezen

BoekenBoeken

Wake up call door meester

September 2022: Gianna is begonnen in groep 6. In de eerste week had ik een oudergesprek met haar nieuwe meester en Gianna ging mee. Toen de meester haar vroeg hoeveel minuten ze per dag leest en zij ‘0’ antwoorde, keek hij heel verbaasd. Hij was er stil van. Vervolgens keek hij mij aan en weer naar Gianna. Hij zei; daar schrik ik wel van. Lees je dan helemaal niet thuis? Nee meester, ik hou niet van lezen.

Hij keek naar haar rapport van groep 5 en zag dat zij achterloopt als het om lezen gaat. Hij maakte een afspraak met Gianna dat ze elke dag minimaal 15 minuten moet gaan lezen. Hij zei ook dat ik moet begeleiden om het lezen weer te stimuleren.

Dat was echt een wake-up call voor mij. Wat heb ik gedaan? Ik heb twee jaar lang het lezen verwaarloosd door alle corona hectiek en vermoeidheid. Dit heeft geresulteerd in een leesachterstand bij mijn kind. Ik voelde me zo slecht. 

Na het oudergesprek ben ik direct in actie gekomen. Gianna en ik hebben een boek samen uitgezocht waar zij elke dag uit moet gaan lezen voor het slapengaan. Omdat we het weer moeten oppakken lezen we om en om. 

We zijn ook weer naar de bibliotheek gegaan na 2,5 jaar! Ze is een Marvel fan en ging op zoek naar Marvel boeken. Ik zag dat ze het zo leuk vond om op zoek te gaan naar boeken. Inmiddels zit onze twee bieb bezoek er ook weer op en wordt er thuis elke dag gelezen! 

Leesachterstand
Leesachterstand

Mijn advies naar ouders:

Blijf lezen stimuleren. Lees elke dag voor en laat je kind ook zelf lezen. Het is zo belangrijk voor hun taal- als de sociale ontwikkeling. Hoe moe je ook bent, ga ervoor. Het kost je maar 15 minuten. Op deze manier voorkom je een leesachterstand. 

(Van 5 t/m 16 oktober 2022 is het Kinderboekenweek.)

Ik vraag me af of er ouders zijn die zich herkennen in  mijn verhaal. Let me now in the comments!

Till next time.

Liefs, 

Reena

Geef een reactie