Je bekijkt nu Addicted to Avocados

Addicted to Avocados

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Food
  • Bericht reacties:2 reacties

Een aantal dagen geleden las ik een nieuwsbericht over een avocadoroof in de US met een waarde van €268000,-. Best bizar. Zo kwam ik dus op het idee om te schrijven over de avocado!

Mijn ouders zijn er dol op en zodoende kreeg ik dit als kind regelmatig op mijn bord, geprakt of in schijfjes op mijn brood. Ik ben er verslaafd aan geraakt. Ik vind het heerlijk in een salade, op een toast, brood of geprakt. Oh…en nachos met guacamole!!!

The Hass Avocado

Avocado zijn de laatste jaren erg populair. Zo populair dat er ook avocado’s restaurants zijn waar deze heerlijke vrucht in elk gerecht verwerkt zit. Nederland is na de US de grootste importeur van avocado’s ter wereld. In 2008 aten we in Nederland 10 miljoen kilo avocado’s. In 2016 was dat er meer dan ooit, namelijk 39 miljoen kilo.

De avocado staat mooi op de foto. Op Instagram zijn ze dus ook populair en ja….ook ik maak graag foto’s van deze mooie vrucht.

Taco Shells with homemade guacamole

De avocado is een ware hype geworden de afgelopen jaren. We zijn steeds meer bewust van wat we eten en we willen steeds meer gezonder eten. Avocado is een vrucht met heel veel goede eigenschappen. Ze bevatten gezonde vetten, vitaminen en vezels. Het is rijk aan foliumzuur en het kan helpen om je cholesterolgehalte onder controle te houden. Avocado wordt ook gezien als een dikmaker. Maar alleen bij overmatige consumptie zal dit lijden tot gewichtstoename. Door op een gecontroleerde manier avocado’s te eten, zal namelijk de stofwisseling versnellen en wordt het vetgehalte in het bloed onder controle gehouden.

De avocado is supergezond, maar er is ook een keerzijde, namelijk dat het milieubelastend is. De productie vraagt vele liters water en leidt tot illegale boskap in Mexico. De groeiende westerse vraag naar de vrucht zorgt ervoor dat Mexicaanse boeren veel meer geld kunnen verdienen met het verbouwen van avocado’s dan met andere gewassen. Daardoor worden grote gebieden bos illegaal gekapt om meer ruimte te maken voor avocado bomen. Een rijpe avocado boomgaard gebruikt bijna twee keer zoveel water als een tamelijk dichtbegroeid bos. Wat grote impact heeft op de dieren die in het gebied wonen en zo blijft er ook minder water over voor de lokale bewoners.

French Bread with Avocado

Zo groen is de avocado dus eigenlijk niet.

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over planten in huis. Een maand geleden dacht ik, waarom probeer ik niet mijn eigen avocado plant te kweken, gewoon voor de sier? Ik nam een avocado pit en stak aan de bovenkant  drie stokjes in. De pit heb ik in een glas met water gelegd. Het is namelijk belangrijk dat de bovenkant droog blijft en door de stokjes zorg je ervoor dat het als het ware hangt in een glas. Weken gebeurde er niks. Maar ik las dat je geduld moet hebben. Het kan zelfs maanden duren voor er iets groeit. Paar dagen geleden zag ik dat de pit gebarsten is en ik zie de wortels. Joehoee!! Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat groeien.

Avocado Seed

Till next time.

Liefs, Reena

 

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie