Je bekijkt nu Van fast fashion naar slow fashion

Van fast fashion naar slow fashion

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Fashion
  • Bericht reacties:0 Reacties

In 2012 begon ik op Instagram mijn zelfgemaakte kleding te delen. Ik was zo trots op elk item die ik maakte en dat deelde ik met mijn volgers. In die tijd waren er een handjevol grote fashionbloggers. Ik liet me inspireren door hen en besloot meer fashion content te delen van outfits die ik kocht. Jaren later deelde ik ook beauty content en inmiddels is dat echt van en nog wat geworden.

Fashionblogger

Toen ik mijn blog lanceerde in januari 2017 was mijn focus fashion. Inmiddels had ik geen tijd meer om zelf kleding te maken. Ik werd al snel gevonden door bedrijven als SHEIN, Romwe, FemmeLuxe, NA-KD en nog vele andere merken. Hey wat leuk, ze wilden samenwerken met mij! In het begin kreeg ik kleding opgestuurd en later werkte ik ook op affiliate basis. Daarnaast kocht ik ook veel kleding, schoenen en accessoires. Luxury designer brands kocht ik ook. De kasten hingen vol met items die ik kreeg van mijn samenwerkingen en op een gegeven moment had ik geen ruimte meer en lager er overal stapels kleding op de grond. Ik had een langdurige samenwerking met SHEIN en ik kreeg elke maand 8 tot 10 items opgestuurd. Je snapt wel dat dat elke keer feest was en ik keek ernaar uit om alles te passen en er content mee te maken. 

Waar ben ik mee bezig?

In de corona periode had ik nauwelijks kleding gekocht. Met alle lockdowns en thuiswerken vond ik het ook niet nodig om nieuwe items aan te schaffen. Maar ik werkte wel samen met kledingmerken. In 2022 dacht ik, waar ben ik mee bezig? Ik ben me gaan verdiepen in de textielindustrie. Dit is de meest vervuilende industrie. Ik werk wakker, maar echt wakker. Let’s be honest, blijven consumeren is niet oké. Ik ben er steeds meer over gaan nadenken hoe ik die change moest gaan maken. 

Ik besloot te stoppen met de samenwerking met SHEIN. Daar was/is zoveel ophef over en ik wil mijn naam niet meer binden aan deze keten. Medewerkers worden uitgebuit, onderbetaald, maken lange dagen, worden niet betaald wanneer ze een foutje maken en ik kan nog lang door gaan waarom SHEIN echt niet oké is. Shoppen bij SHEIN is goedkoop en ze kopiëren merken. Zo zijn er verschillende designers die hun collectie terugzien bij SHEIN die het kopieert. 

Ik noem hier een voorbeeld van SHEIN, maar er zijn natuurlijk heel veel kledingmerken met fabrieken in Azië waar alles spotgoedkoop wordt gefabriceerd. Deze ketens brengen om de haverklap een nieuwe collectie uit en willen het zo snel mogelijk in de winkels hangen. Dit noemen we fashion fashion. 

Kleding produceren, gebruiken en afdanken leidt tot CO2-uitstoot, plasticsoep en vervuiling. Wereldwijd wordt 20 procent van de vervuiling van schoon water veroorzaakt door verf en chemicaliën die de textielindustrie gebruikt.

Zelfgemaakte broek
Zelfgemaakte broek

Wat is slow fashion

Slow Fashion is een duurzaam alternatief dat zich kenmerkt door tijdloze kleding van hoge kwaliteit die lang meegaat. Deze kleding laat zich niet leiden door trends, maar door de condities waaronder het gemaakt is.

Mijn inloopkast wil ik onder controle houden en ik heb vorig jaar heel veel kleding verkocht via Vinted. Hier shop je tweedehands kleding en dat is ook een vorm van slow fashion. Ik heb het liefst tijdloze kleding in mijn kast hangen dan trends die maar tijdelijk zijn. Ik vind  het leuke dat ik vaak nieuwe combinaties maak met kleding die ik al heb en dat anderen denken dat ik een nieuwe item heb. Zo nu en dan koop ik wel iets nieuws, maar ik koop alleen iets wat ik over 10 jaar nog zou kunnen dragen. Het moet tijdloos zijn en van goede kwaliteit. 

Zelfgemaakte broek
Zelfgemaakte broek

Zelfgemaakte broek

Zelf je kleding maken zie ik ook als slow fashion. Bovendien is het hartstikke leuk om een uniek kledingstuk te hebben waar je zelf aan hebt gewerkt. Je bent de enige op de wereld die rondloopt in dat ene unieke kledingstuk. Ik heb nog heel veel stoffen liggen en dat is zo zonde. Het werd tijd om mijn sewing skills op te pakken en iets te maken. Het liefst wil ik vaker kleding maken maar door mijn drukke leven gaat dat helaas niet. 

Ik ben in maart 2023 begonnen met een broek. Na vier maanden is hij eindelijk af. Het heeft zo lang geduurd vanwege mijn drukke schema. De stof had ik ooit van mijn oma gekregen. Als ik stof zie, weet ik eigenlijk al direct wat ik ermee wil maken. Het idee was een palazzo broek met een rits en knoop erin. Maar door wat foutjes raakte mijn geduld op en heb ik de rits en knoop vervangen voor elastiek. Ook heb ik er zakken in genaaid. Ik ben wel dik tevreden over het eindresultaat. 

Zelfgemaakte broek
Zelfgemaakte broek

Ik ben er nog niet over uit wat mijn volgende project gaat worden. Maar zodra ik weer een nieuw project heb, deel ik dat op mijn socials.

Till next time.

Liefs,

Reena

Geef een reactie